PROGRAMOK

         

                                                   Kedves Méhésztárs!

Tisztelettel és szeretettel hívunk és várunk minden méhészt a következő tervezett előadásra:

2023. szeptember 9. (szombat)  9 óra     

 Előadó:          Ábrahám Péter

Téma:             Oxálsav szublimálás felsőfokon        

Előadó:           Farkas János OMME BAZ megyei Méhészeti szaktanácsadó

Téma:                         Méhészeti aktualitások

2023. október 07. (szombat ) 9 óra

Előadó:           Ficzere Péter  

Téma:             Így méhészkedem én NB fekvőkaptárban

Előadó:           Farkas János OMME BAZ megyei Méhészeti szaktanácsadó

Téma:                         Méhészeti aktualitások           

Az előadások helyszíne: Miskolc – Egyetemváros A/6-os épület XXI. előadó. A belépés díjtalan.

Szeptember 30 – október 01-én 2 napos bemutató méhészet látogatást szervezünk szombat délutánra Németh Szabolcs máriakálnoki, vasárnap délelőtt Farkas László biatorbágyi méhész bemutató méhészetét látogatjuk meg.  Indulás autóbusszal Miskolcról (Búza tér, Centrum mögötti parkoló) 2023. szeptember 30. 6 óra. A szállás és étkezések önköltségesek, melynek várható költsége 25.000 Ft/fő.

A bemutató méhészetlátogatásra jelentkezés Farkas János szaktanácsadónál (30/635-1257) a levél kézhezvételétől az autóbusz férőhelyének megteléséig. A 25.000 Ft-os részvételi díjat a 2023. szeptember  09.-ei méhészgyűlésen kell befizetni. 

Október 21 -re is tervezünk bemutató méhészetlátogatást. Az utazásra jelentkezni a 2023. október 07.-ei méhészgyűlésen Obráz Zsolt egyesületi elnökhelyettesnél (tel: 30-907 30 89) lehet, 5000 Ft befizetésével. Részvétel esetén az 5000 Ft-ot visszafizetjük.

A méhcsaládok számában bekövetkezett változásokat a mellékelt 2153 számú nyomtatványon kell szeptember 30.-ig bejelenteni. (Ha nincs változás, akkor nem kell bejelenteni.)

A nyomtatványt az alábbi címre kell küldeni:

BAZ Vármegyei Kormányhivatal, Állategészségügyi Főosztály

3525 Miskolc, Vologda u. 1

A nyomtatvány kitöltése: A fejlécet minden esetben ki kell kitölteni, majd a méhcsalád számot helyesen megadni az utolsó előtti „méh” sornál, a sor elején levő négyzetbe „M” – mint módosít, betűt beírni, ebben a sorban a dátumhoz semmit ne írjunk! A nyomtatvány második oldalára az aktuális dátum mellé ne feledjük el az aláírást! A csekély összegű méhegészségügyi támogatás igénylésekor sok esetben derült az ki, hogy a TIR rendszerben nem helyesek a megadott adatok. sok esetben duplán jelentek meg a méhcsalád számok, vagy két tenyészet kódon is nyilván van tartva a méhész. Akiknél probléma van a nyilvántartásban, vagy nem biztos az adatai helyességében, az keresse a területileg illetékes Hatósági Állatorvost és egyeztesse – javítsa az adatait. Aki személyesen adja le a Járási Hivatalban a módosító lapot, mindenképpen kérjen egy átvétellel igazolt másolati példányt a dokumentumról!

2023.-tól Méhészeti Ágazati Támogatás néven került kihirdetésre a korábbi Magyar Méhészeti Nemzeti Program.

2023. augusztus 01.-től minden a rendeletben szereplő eszköz megvásárolható, melyek listája az OMME honlapon érhető el (http://www.omme.hu/meheszeti-agazat-tamogatasa-osszefoglalo ). Változott azonban az eszközökre vonatkozó beadási határidő, mivel ezekben az esetekben a kérelmet a vásárlás időpontjától számítva a következő hónap utolsó napjáig lehet csak benyújtani!

A „gyógyszer-cukor” támogatás keretei között elszámolható termékek ismét megvásárolhatók, „gyógyszer-cukor” támogatás végső beadási határideje 2024.április 06., de ha a számlák megvannak a kérelmek folyamatosan beadhatóak. Viszont 2024.-től nő a GYC támogatási összege, várhatóan 2700 Ft/méhcsaládra, tehát az idei évben nem érdemes a „gyógyszer-cukor” kérelmeket beadni.

Aki  segítséget szeretne kérni a kérelem beadásában, keresse Farkas János szaktanácsadót (30/635-1257; farkas.janos@omme.hu)

Bogács, 2023. augusztus 26.

Üdvözlettel:   

                                Sály József

          Egyesület Elnöke